Het lijkt ideaal: een winkel op internet waarbij men de deur niet meer uit hoeft! Uitzoeken, bestellen, betalen en ontvangen in een paar klikken. Helaas gaat het niet altijd zo gemakkelijk. Lees in dit artikel hoe u de betrouwbaarheid van een webshop kunt inschatten.
Doordat webshops online winkels zijn, is er sprake van minder controle over de situatie. In een fysieke winkel kunt u het product bekijken en afrekenen. U neemt het product mee naar huis en u heeft nog minimaal 7 dagen om te retourneren. Een webshop heeft vaak geen fysiek contactpunt, zoals de gewone winkel. Ook is het soms lastig verkopers te traceren. Dit kan erg vervelend zijn wanneer u bijvoorbeeld een product wilt retourneren. Doordat de consument minder controle en inzicht heeft in de webshop daalt het vertrouwen om online aankopen te doen. Gelukkig zijn er een aantal kenmerken waarmee u zelf de betrouwbaarheid van de webshop kunt inschatten.
Betrouwbaarheid van een webshop vaststellen
Doordat er geen direct contact met de verkoper(s) mogelijk is, is de betrouwbaarheid van een webshop vaak moeilijk vast te stellen. Er zijn een aantal punten waar u op kunt letten bij het vaststellen van de betrouwbaarheid van een webshop:
1. Contactgegevens
Voor consumenten is het geruststellend om te zien dat er gegevens beschikbaar zijn over fysieke aanwezigheid, zoals een contactadres of een afhaalpunt.
2. Webshop keurmerk
Er zijn een verschillende webshop keurmerken. Een voorbeeld daarvan is ‘Webshop Keurmerk’. Dit keurmerk kijkt o.a. naar de aanwezigheid van goede betalingsmethoden, duidelijke algemene voorwaarden, contactgegevens, garanties, retourprocedure, klachten van consumenten, enz. Wanneer u iets aanschaft in een webshop met dit keurmerk weet u zeker dat het een betrouwbare webshop is. Andere voorbeelden van keurmerken zijn ‘Thuiswinkel Waarborg’ en ‘Qshops Keurmerk’.
3. Referenties
Kijk of er een apart gedeelte in de website is opgenomen met ervaringen van andere kopers. Zo kunt u nare verrassingen voorkomen, of wordt u juist over de streep getrokken bij die bepaalde webshop te bestellen.
4. KvK gegevens
De vermelding van Kamer van Koophandel gegevens maakt u duidelijk dat de eigenaar van de webshop ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.
Wanneer u goed let op de bovenstaande punten kunt u zelf veilig aankopen doen via het internet. Veel plezier met shoppen!
Geplaatst in: