Wanneer je bezig bent je te verdiepen in webdesign of website-beheer of je op zoek bent naar een bedrijf dat voor jou een nieuwe website kan bouwen, vliegen de ingewikkelde termen je om de oren. Een veelgehoorde term is “CMS”. In dit artikel leggen we je uit wat een CMS precies is en wat je ermee kunt. Tot slot vertellen we je ook welk CMS we bij ForResult gebruiken.
CMS = content management system
De afkorting “CMS” staat voor Content Management System (of op zijn Nederlands: Systeem). Een CMS is een systeem achter een website, dat je in staat stelt een website op eenvoudige wijze te beheren. In de meeste CMS’en hoef je niet of nauwelijks kennis te hebben van HTML. Je maakt je pagina op in een soort tekstverwerker die je al gauw bekend voor zal komen wanneer je regelmatig gebruik maakt van bijvoorbeeld Word.
Zo’n online tekstverwerker noemen we overigens een “WYSIWYG-editor” (spreek uit: “Wissiewig”; afkorting voor: “what you see is what you get”).
>> Ja, ik wil ook gebruik maken van een CMS!
Voordelen van een CMS
Het gebruik van een content management systeem voor het onderhouden van je website heeft een aantal voordelen. De belangrijkste? Het vereenvoudigt het onderhoudsproces van een website. Met een CMS is het ook voor mensen zonder technische kennis mogelijk om de inhoud van een website aan te passen. De techniek en het ontwerp van de website wordt losgekoppeld van de inhoud (content). Alle content die in aanmerking komt voor actualisering en verandering, kan worden aangepast in het CMS.
Kennis van HTML of opmaak-codes is niet noodzakelijk. De inhoud van een website kan veilig worden onderhouden zonder dat jan en alleman toegang hoeft te hebben tot de bronbestanden van een website. Daardoor wordt de kans op fouten of problemen met de website aanzienlijk beperkt. Tot slot is een CMS belangrijk voor de consistentie in een website. Zo lang in het content management systeem niet te veel geknoeid wordt met de opmaak van een tekst, krijgen de pagina’s een uniforme uitstraling waarbij voor de opmaak gebruik wordt gemaakt van de door de ontwerper ingestelde standaarden.
Wat is het beste CMS?
Daar is helaas geen pasklaar antwoord op. Welk content management systeem je kiest, hangt af van een heel aantal factoren, waaronder bijvoorbeeld budget, wat voor soort website je wil onderhouden (website, webwinkel, blog?), of je al ervaring hebt met een bepaald systeem, of je website speciaal voor jou ontwikkeld wordt, of dat je misschien graag gebruik maakt van bestaande thema’s en plugins. Het is niet zonder reden dat we bij Forresult gebruik maken van drie verschillende CMS’en. In elk geval vinden wij het belangrijk dat een CMS zoekmachine-vriendelijk is. Dat is dan ook één van de uitgangspunten geweest in de ontwikkeling van onze eigen CMS’en (die we natuurlijk iedereen kunnen aanraden).
Welk CMS gebruikt Forresult?
Bij SEO-bedrijf: Forresult maken we gebruik van drie verschillende content management systemen. Twee van de drie systemen hebben wij in eigen beheer ontwikkeld naar aanleiding van onze eigen wensen en die van onze klanten.
Een CMS voor websites
Omdat we in bestaande systemen soms beperkingen zien, hebben we voor websites een eigen CMS ontwikkeld. Vrijwel alle websites die wij maken, draaien op dit CMS. In ons CMS is het bijvoorbeeld heel eenvoudig om per pagina een sidebar en/of footer in te stellen. Ook beschikt ons eigen CMS over uitstekende functies voor zoekmachine-optimalisatie.
Een CMS voor webshops
Een webshop vraagt om heel andere functies dan een website. Omdat we bij Forresult veel webshops ontwerpen en bouwen, beschikken we ook voor webwinkels over een eigen CMS. In dit systeem is het toevoegen van producten, productcategorieën, afbeeldingen, prijzen en opties een fluitje van een cent. Ook ons webshop-systeem is uitgerust met uitstekende SEO-mogelijkheden.
WordPress
Tot slot maken we gebruik van het open-source systeem WordPress. Voor het onderhouden van volledige corporate websites is WordPress best geschikt, maar niet altijd de beste optie. Voor het bijhouden van een blog of een nieuwspagina op je website is het echter een heel goed systeem. Voor klanten die dat willen integreren we in de website vaak een blog dat draait op WordPress. Vanzelfsprekend wordt het weblog qua ontwerp volledig geïntegreerd in de rest van de website, waardoor voor bezoekers het onderscheid niet te zien is.
Geplaatst in: